Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

U Opatiji održana 14. Drvno-tehnološka konferencija

Prerada drva i proizvodnja namještaja pripadaju u kategoriju najperspektivnijih industrijskih grana u Hrvatskoj jer ostvaruju 3,6 % BDP-a, u ukupnom izvozu sudjeluju s 10,4 %, a zapošljavaju 53 tisuće ljudi, rečeno je na 14. Drvno-tehnološkoj konferenciji koja je jučer započela u Opatiji. U radu konferencije sudjeluje više od 350 sudionika iz drvno-prerađivačke industrije, šumarstva i svih ostalih dijelova sektora baziranog na šumi. Konferenciju koja se održava pod pokroviteljstvom cijelog državnog vrha otvorio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, najavivši pritom da od subote kreće zabrana izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine. To je jedna od aktivnih mjera za poticanje finalizacije proizvodnje u Republici Hrvatskoj i povećanje dodane vrijednosti proizvoda. „Ne želimo da Hrvatska, kao dosad, bude prepoznata samo kao zemlja kvalitetne i jeftine sirovine, nego kao zemlja gdje se proizvodi izvrstan namještaj“, izjavio je ministar. Predsjednik sektorskog udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Daniel Smiljanić, rekao je da je cilj djelovanja udruženja snažnije povezati drvoprerađivački sektor i šumarstvo uz podršku nadležnog Ministarstva, što se zasad odvija na obostrano zadovoljstvo, te je pohvalio suradnju s novom Upravom Hrvatskih šuma. Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. izjavio je da HŠ intenzivno rade na rješavanju problema koji imaju kao dobavljači, te najavio transparentniju, pošteniju i jednostavniju kupoprodaju. Dodao je da je cijena sirovine ispod svoje tržišne vrijednosti, te da se može korigirati jedino u konsenzusu svih dionika - tvrtki, ministarstva i Hrvatskih šuma, te zaključio: "Svi želimo isto: da drvo, naše zlato, sa što većom dodanom vrijednosti postane ključno konkurentsko oružje u teškoj tržišnoj utakmici."

Ovom je prigodom u Opatiji potpisano i Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma d.o.o. i HGK Udruženja drvno-prerađivačke industrije. Pismo bi trebalo razriješiti veliki pritisak na ovu vrstu sirovine, a definirat će se i način izvještavanja, koeficijenti kontrole u svim područjima biomase, uključujući sirovinu za pelet i druge sortimente, gdje se koristi prostorno drvo.

Zanimljiva i poučna predavanja održali su i prof. dr. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na temu održivosti šuma i opravdanosti ekoloških poreza, te mr.sc. Dubravko Janeš, rukovoditelj Službe za uređivanje šuma u HŠ d.o.o., koji je sudionicima konferencije prezentirao stanje šumskog fonda i propisanog etata za šume kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. U prezentaciji je predstavnike drvno-tehnološkog sektora upoznao s podacima o izvršenim sječama u proteklih nekoliko godina te trendovima i projekcijama etata prema odredbama Šumskogospodarske osnove područja za razdoblje 2016.-2025., odnosno sažeto prikazao što i koliko u narednom razdoblju drvna industrija može očekivati od Hrvatskih šuma d.o.o. U svom izlaganju naročito je istaknuo nemogućnost daljnjeg povećanja etata u našoj najvrjednijoj vrsti drveća hrastu lužnjaku.

14drvtehkonf 1

14drvtehkonf 2

14drvtehkonf 3